Works at Shore Road Plaza completed by our Southern Team

Our Southern Region has recently completed the Shore Road Public Realm Buildings Refurbishment and Beach Huts Block 8 Extension and Refurbishment, as part of the Poole Seafront Development Programme.

As a major gateway for people visiting Poole Beaches, this project at Shore Road offers the opportunity to create a greater sense of arrival and welcome to the area.

Working with client BCP Council, and architects Morgan Design Studio Ltd, our team have created an attractive plaza that visitors can enjoy and that signifies Shore Road’s importance as the starting point of the promenade around Poole Bay.

The works were carried out in two locations on the beach frontage split by the main Poole to Bournemouth Beach promenade.  It included the external refurbishment of an existing building, public plaza and surrounding beach huts, internal refurbishment of the toilets and extension to provide a new kiosk and water sport concession. Further down the promenade eight new high end, high quality beach huts were built on top of a block of 12 huts. This included external walkway and staircases to access. The lower existing huts were stripped out and refurbished to the same standard.

Our works involved refreshing this public space by modernising the buildings and worn ground conditions providing:

  • Enhanced public area and seating
  • Refurbished toilets and showers
  • The creation of a new beach office, new water-sports centre and extended catering kiosk
  • New and modernised beach huts – six standard and two premier beach huts were built as a first floor extension above the existing beach huts, which were also fully refurbished as part of this project

This project was particularly challenging due to its location on a busy seafront with Public routes running between the work locations and site offices. Our site team made sure that extensive signage was present and segregated routes were monitored by a gateman.

Protected sand lizards were also known to live on the banks adjacent to the works and bats were found to be roosting in the old buildings, an ecologist carried out an extensive survey and gave toolbox talks to all the operatives during early stages of the works. He then carried out periodic visits to check the protective measures and that areas were remaining undisturbed. Due to restricted space on the seafront, site offices has to be located on scaffold over the beach itself.

The new facilities were opened at the start of June 2020 (with social distancing measures in place), to the delight of the local community.

Categories:

  • Leisure
  • Project