Livability Holton Lee Spinal Injury Unit

East Holton

Upgrading short stay residential space to provide state of the art support for people recovering from spinal injury

Located at the heart of a 350-acre nature reserve near Poole, Livability Holton Lee is a wellbeing discovery centre providing opportunities for people of all abilities to develop physical, spiritual and mental wellbeing. Stepnell has refurbished two linked one- and two-storey buildings named The Old and New Barn on the Holton Lee site. The former self-catered accommodation for large groups has been upgraded to a short stay residential space that provides specialist support to people recovering from spinal injuries.

Our construction works included the widening of ground floor doors to provide easy wheelchair access, and the infill of two ground floor external areas to create additional internal rooms. All roof lights on the first floor were replaced with longer windows to allow wheelchair users to also appreciate the fantastic views. External windows and doors were also replaced, and the front entrance equipped with new sliding doors. In addition, waste bins were relocated to a discrete walled enclosure.

The centre provides a ‘step-down care’ service which helps clients prepare for the transition from hospital to home by providing a domestic-style atmosphere that allows them to explore the limits and possibilities of their situation in a safe environment. Up to thirteen people at a time are able to stay in the new spinal centre, where they are able to take advantage of the new domestically-designed facilities which include an ‘independence kitchen’ and an indoor physiotherapy space.

  • Client:

    East Holton Charity

  • Architect:

    Western Design Architects

  • Programme:

    20 weeks

Back to Care