Montague House, Warwickshire

Client: Stepnell Developments
Tenant: Brethertons Solicitors LLP
Contract Value: £2.3m
Programme: 54 weeks
Completion Date: August 2014
Form of Contract: JCT Design & Build 2011
Contracts Manager: Paul Charnock
Quantity Surveyor: Glen Moran
Site Manager: Andy Higham
Architect: HB Architects
Engineer: Pick Everard

This purpose-built, three-storey state-of-the-art, energy-efficient building has been constructed to create a new head office for a regional Solicitors firm.

The building has been designed to incorporate architectural features which are sympathetic to the local conservation area. It incorporates a reinforced concrete frame and (cast in situ) concrete roof and floor slabs along with masonry walls and feature glazing.

It utilises an open-plan, flexible design with break-out rooms and individual meeting rooms for clients. Sited on its own detached plot, new vehicular access and car parking was created to the rear.

The naturally ventillated, heavy mass building incorporates features designed to reduce overheating without the necessity for air conditioning including thermally-controlled motorised louvres to dissipate warm air at night. Aspects that will get the most sun during the summer utilise brise soleil.

Photovoltaic panels have been installed on the roof that are expected to generate up to 6554 kWh per year which is enough electricity to power 100 desktop PCs for around 6 months.

Key Features

  • Photovoltaic roof installation
  • High thermal mass
  • Daylight sensing/PIR Lighting controls
  • Full BMS & metering systems
  • Thermally-controlled motorised louvres
  • Solar shading from roof overhangs


"It was good to be working together with Stepnell again on this landmark office development in Rugby town centre that brings Bretherton’s three offices under one roof"

Paul Leonard, Director. HB Architects